Direktlänk till inlägg 15 oktober 2008

Ung man överkörd av drogfri narkoman

Av Nandi - 15 oktober 2008 17:00


Ni kanske kommer ihåg Per, som jag berättade om för snart två veckor sedan. Han ligger nu lågt efter att ha blivit brutalt överkörd av en man som vår samhällskunskapslärare bjudit in till dagens lektion.


Ni får ha överseende med att min förmåga att återge allt kanske inte är den bästa, speciellt eftersom jag hållit allt i huvudet sedan klockan nio i morse.


Mannen, som var 37 år gammal, hade snattat för första gången som 5-åring. När han var 10 hade han haft sin första fylla, och som 12-åring rökte han hasch. Sedan fortsatte hans liv bara på den banan, med skolk, inbrott, stölder och missbruk. Nu hade han varit drogfri i snart tre år, han hade en sambo och en son som han hade hand om varannan vecka. Själv beskrev han det som att han blivit Svensson och insett hur otroligt bra det var i jämförelse med resten av hans liv. Det var väldigt starkt av honom att kunna sitta och ärligt berätta om hela sin livshistoria för oss, och efteråt var nog alla ganska tagna av det hela. Jag såg dock att tillfället höll på att rinna mig ur händerna, så jag tog mig samman och frågade något i stil med: ”Det finns ju fortfarande en diskussion bland vissa om att man borde legalisera droger, i alla fall vissa. Hur ser du på det?”


Jag frågade ju såklart med förhoppningen om en liten diskussion mellan den före detta narkomanen och drogliberalen Per, men det blev större än jag anat. Mannen blev nästan upprörd och antydde att man i princip måste vara dum i huvudet för att påstå något sådant. Han hade varit död för länge sedan om det inte varit olagligt så att myndigheterna kunnat rädda honom. Hade han inte suttit på kåken under större delen av 90-talet så sa han att han hade varit död. När fortfarande inte Per riktigt kommit igång frågade jag om man inte ens skulle tillåta lite ”lättare” droger, typ cannabis. Nej, absolut inte! Cannabis är absolut ingen lätt drog, det är en utav dom tyngsta drogerna, det innehåller över tre hundra olika gifter! Möjligtvis att t ex alkohol är farligare. I princip alla som testar droger är påverkade av alkohol.
Per kom då igång och började lägga fram sina vanliga argument, ett i taget. Han blev dock totalt överkörd av den andra mannen på varje punkt. Att man i princip kan odla det i badkaret håller knappast i längden, det luktar ordentligt, plantorna blir aldrig särskilt stora och förr eller senare blir man upptäckt, så är det bara. Att Holland inte har några stora problem med narkotika trots att det är legalt förkastades också totalt. Han menade att det finns så otroligt många papperslösa där som det inte förs någon som helst statistik på, så mörkertalet är ofantligt. Han sa också att många härifrån åker dit bara för att knarka sönder sig.
Det fördes också fram att det är något av ett lotteri att börja använda alkohol eller droger. Det har ju bevisats att mycket sitter i generna. Det kallas ju till och med en sjukdom. Börjar man testa finns risken att man fastnar totalt, att man har det i generna, men om man struntar i det så slipper man det.
Per, som förmodligen är van att kunna bemöta motargument i denna fråga, blev totalt nedargumenterad och försvann snabbt ur klassrummet när lektionen var till ända."Did you know America ranks the lowest in education but the highest in drug use?  It's nice to be number one, but we can fix that.  All we need to do is start the war on education.  If it's anywhere near as successful as our war on drugs, in no time we'll all be hooked on phonics." - Leighann Lord

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pers kompis

15 oktober 2008 21:20

jag tycker att alla ska sluta tracka Per! Per är as schyst och faktiskt jävligt rolig!

Och sen ska man ta allt med en nypa salt, knark fakta från en missbrukare och knark fakta från en brukare.

 
Ingen bild

Nandi

15 oktober 2008 21:44

Per är säkert en bra kille, men han har kontroversiella åsikter, och om man gillar att framföra sina kontroversiella åsikter titt som tätt får man stå ut med att folk tycker det är lite lustigt, stör sig på det eller försöker att övertyga en om att man har fel. Jag tyckte faktiskt lite synd om Per idag, även om jag fann händelsen underhållande.

 
Ingen bild

Mamman

16 oktober 2008 11:13

Ja, det gäller att kunna skilja på sak och person. Men du behöver ju inte nämna folk vid namn? Eller hänvisa till tidigare händelser så tydligt? Det kan uppfattas som väl hetsigt av somliga...och det är ju inte så viktigt att ha rätt... trevligare när det funkar mellan människor. Tycker jag, alltså. Peace, love & understanding ;-)

 
Ingen bild

Nandi

16 oktober 2008 15:54

Visst kan jag göra det mer internt genom att inte nämna namn. Blir bara jobbigare att skriva om någon då, alltså rent tekniskt lite krångligare. :) Jag brukar aldrig störa mig på människor med åsikter jag inte håller med om så länge dom har en någorlunda ödmjuk framtoning. Men om så inte är fallet har jag svårt att acceptera det. Sen tycker jag att det rent av kan vara farligt att påstå att det i princip skulle vara ofarligt med droger, att det borde tillåtas. Okej om man själv tycker det, men att sprida sådana rykten bland andra kan ju få tråkiga följder om någon pga detta får för sig att börja testa.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se