Direktlänk till inlägg 19 november 2008

Tal

Av Nandi - 19 november 2008 22:40

Jag märker verkligen på mitt bloggande att jag har mindre skolarbete att göra nu än vad jag haft i vad som känns som en evighet denna höst. Jag har mer tid för att tänka och att skriva, och dom gånger jag faktiskt arbetar med skolarbete kan jag göra det med entusiasm och lätt sinne.


Satt precis och skrev lite på talet som jag ska hålla som en del av det nationella provet i svenska, men det kändes som om jag plötsligt tappat allt mitt flyt, mina finurliga stilfigurer och skarpa formuleringar. När Björn läste upp sitt tal för mig idag fick jag tillbaks lite av den magiska känslan från den sublima retorikkursen förra året, men jag kände mig samtidigt lite irriterad. Björn hade om möjligt gjort ett ännu slagkraftigare tal än dom han framförde förra året tyckte jag, och kände en gnutta avund då mitt ofärdiga manuskript inte alls höll samma klass. Men så fick jag en ingivelse och letade upp lite Palme-klipp på youtube. Jag lyssnade, och att bara höra rösten som en gång uttalade de kända orden om USA:s bombningar i Hanoi, och som samplats av Latin Kings på låten "Fördomar 2", fyllde mig plötsligt åter av den inspiration och skrivlust som präglade mig under mitt talskrivande i retorikkursen. Metaforerna, anaforerna, och antiteserna kom plötsligt och lika säkert som (hmm, fan nu försvann flytet) diskussionerna blossar upp när jag, Björn och Randahl ses, och jag skrev på tio minuter lika mycket som tidigare tagit över en timme att få ihop. Jag hoppas att min minnesteknik inte gått och gömt sig alltför långt bort då jag räknar med att memorera det fem minuter långa talet imorgon kväll för att kunna hålla det på fredag morgon. Men jag får satsa på att klämma in många upprepningar, bokstavsrim och retoriska bilder eftersom det gör det lättare att minnas talet, både för talaren och åhöraren.


Har för övrigt en väldigt trevlig morgondag att se fram emot. Jag börjar klockan halv 10 med volleyboll på gympan och slutar klockan halv elva efter volleyboll på gympan. I måndags var jag hemma hela dagen då jag var ledig från den ena lektionen och hade arbete hemifrån på den andra, igår hade jag gympa kockan elva följt av projektarbete där vi lagade pestopasta med kyckling hemma hos oss, och dagarna innan helgen var jag i Stockholm. Det känns lite som att ha fått ett välbehövt litet lov.


Spelade Battlefield 2 i någon timme eller så med John idag. Han tränar lite inför det kommande LAN:et som vi planerar att hålla här med några klasskamrater i december. Förväntningarna är höga, men det är svårt att föreställa sig hur det skulle kunna bli något annat än pure.


"Oratory is the power to talk people out of their sober and natural opinions." - Joseph Chatfield

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se