Direktlänk till inlägg 17 december 2008

Prat

Av Nandi - 17 december 2008 22:26

Det är sällan jag tvivlar på om det jag skriver är värt att publicera, men så var fallet nu. Jaja, tidsfördriv som tidsfördriv. Ni kan ju hellre läsa detta än att sitta och bomba alla med meningslösa invites och kedjebrev på facebook. 


Varför ska allmänt småprat/kallprat vara så svårt för? Jag önskar ibland att jag oftare kunde uppskatta och delta i alla små pratstunder man har i grupp på raster, vid luncherna osv. Ibland intalar jag mig att det bara är jag som tänker för mycket, men ofta ser jag faktiskt inte meningen med dom. Själv uppskattar jag lite djupare, mer eftertänksamma konversationer, alternativt argumenterande diskussioner eller allmänt utbyte av åsikter. Men ibland är det svårt att styra in samtal på den linjen. Folk verkar vara rädda för luft i samtalen, och alla ämnen passar inte alla personer. Vissa verkar ovilliga att prata om man ställer någon mer personlig fråga eller försöker sporra en liten diskussion. Man får ett lite lamt, ganska intetsägande svar som signalerar motvilja.


Diskussionerna har under den gångna terminen främst hållits vid liv på internationella relationer-lektionerna. Senast var i måndags då Randahls kontroversiella åsikt om demokrati framkom, även om den snart suddades ut. Han påstod nämligen att bara dom som var insatta och hade koll på allt borde ha rätt att rösta. Detta resulterade i ett starkt påhopp från mig och Björn, varefter Randahl tog tillbaks sitt uttalande. Även om vi ibland pratar i hetsig ton och framställer den andres åsikter som absurda gör vi det bara för att det är roligt och intressant. Att bli motargumenterad behöver man ju inte ta som ett personligt påhopp. Vi tränar vår argumentationsförmåga, vi lär oss om hur andra ser på saker och vad deras argument är och vi kan pröva argument och vända och vrida på saker för att sedan kanske komma fram till var man själv egentligen står. Jag tror knappast att Randahl tog illa upp. Snarare fick han väl reflektera över det lite, och kanske inse att det inte är rimligt. Men det är roligt att slänga ur sig något sådant ibland. Det gäller att våga, det går ju alltid att ändra sin åsikt senare. Det är väldigt spännande att diskutera när man har en grupp med både samhällsvetare och naturvetare, med människor med blandade bakgrunder och varierad politisk syn.


Djupare samtal är dock svårare att få igång. Det blir oftast när man bara är två, men inte ens alltid då. Det är en bristvara tycker jag. Så dra er inte för att ta upp något personligt om ni funderar på något, jag hänger gärna på. Det är ju då man faktiskt lär känna varandra, och ibland behöver man prata med någon annan än sig själv om sina tankar och känslor. Det är något som jag själv faktiskt inte insett och accepterat helt förrän dom senaste åren. Innan dess höll jag i princip allt för mig själv.


"People have to talk about something just to keep their voice boxes in working order so they'll have good voice boxes in case there's ever anything really meaningful to say." - Kurt Vonnegut

 
ANNONS
 
Ingen bild

David | (Randahl(?))

18 december 2008 11:13

Jag visste redan innan att det inte var rimligt, sa det dels för att provocera fram en rolig diskussion och dels för diskutera det faktum att folk egentligen är för oinsatta i vissa frågor för att ha möjlighet att ta ställning till dem, det är faktiskt därför vi har representativ demokrati, men självklart vet jag om att man inte kan utesluta folk från demokratin för att de inte är insatta.
Och självklart tog jag inte illa upp ;)

 
Ingen bild

Nandi

18 december 2008 14:18

:D Det var lite det jag menade med det jag skrev efter om att slänga ur sig saker. Anledningen till att jag inte refererar till dig som David är att folk inte vet vilken David jag pratar om. Det har också medfört att jag utan att tänka på det konsekvent börjat kalla dig för det. För övrigt är representativ demokrati och vårt demokratiska system i stort ett ämne som jag tycker vi skulle kunna diskutera lite mer någon gång.

 
Ingen bild

Airfixer | (David(?))

18 december 2008 15:29

visst, men du får faktiskt se till att det blir av någon gång också! Så att det inte bara blir något vi pratar om, vi borde seriöst dra ihop en diskussionsgrupp och testa, är det kul gör vi det igen, är det trist så var det i alla fall ett försök

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se