Direktlänk till inlägg 16 januari 2009

Förändring

Av Nandi - 16 januari 2009 21:40

Jag känner mig lite splittrad nu när jag ska skriva blogg. På sistone har många inlägg präglats av min vilja att dela med mig av min syn på samhället och världen och min vilja att få folk att engagera sig, till skillnad mot tidigare, då fokus legat mer på konkreta händelser under min dag. Det är en ny inriktning min blogg har tagit, men det handlar inte om att jag plötsligt beslutat mig för att börja skriva politiskt. Jag skriver fortfarande om saker som jag upplevt, funderat på eller påverkats av, men jag tror bara att bloggen utåt tydliggör en förändring som skett inom mig själv. Självklart går jag, liksom dom flesta andra på det ofattbart breda samhällsvetenskapsprogrammet, och funderar på vad som ska hända i framtiden, vad jag vill göra i mitt liv. Liksom så många andra vet jag inte vad jag vill vidareutbilda mig till eller var jag vill bo. Dessa frågor har så länge känts så avlägsna, men nu handlar det bara om månader kvar tills studenten. Vad ska hända sen?


Jag gläds med vänner när dom berättar om sina planer för hösten, men påminns samtidigt om dom beslut som väntar mig själv. Man väntar på att det där fantastiska ögonblicket ska komma då det plötsligt går upp för en precis vad det är man brinner för, vad man ska ägna sitt liv åt. Men att hitta en sak att brinna för utesluter inte att man kan hitta en annan eller ha flera och besluten är ju inte oåterkalleliga.


Någonstans tror jag ändå att alla skulle vilja göra en skillnad här i världen. Man vill lämna ett spår, kanske bli ihågkommen av kommande generationer, eller åtminstone vara med och bidra till någon positiv förändring i världen. Det låter kanske stort och nästan ouppnåeligt, men vad är det för fel med det? Jag vill vara med och förändra världen. Om min roll blir mindre eller större, om utsikterna för att lyckas är små eller obefintliga, det spelar ingen roll. Jag vägrar i alla fall att sitta som en passiv åskådare och se på medan orättvisorna upprätthålls och dom demokratiska rättigheterna nedprioriteras, medan egoismen växer och bomberna faller. Det är ur denna önskan att förändra, detta ställningstagande att vägra vara passiv, som mitt engagemang fötts, då jag känner att jag har hittat något meningsfullt att lägga energi på.


Jag tror mig ha hittat något meningsfullt i min tillvaro, något att tro på, att hoppas på, att kämpa för, och det är något som jag vill utveckla hos mig själv och som jag vill dela med mig av till andra. Jag tror nämligen att fler än jag skulle må bra av att bli mer aktiva demokratiska medborgare, och att fler aktiva demokratiska medborgare skulle få fler i vår värld att må bra. Med att vara aktiv menar jag dock inte att man bara lägger sin röst var fjärde höst då det är val och sedan hoppas på att politikerna sköter resten. Att vara aktiv demokratisk medborgare handlar enligt mig om att hålla sig upplyst om vad som händer i vår demokrati, att alltid kontrollera att politikerna följer folkets vilja, att höja sin röst i protest när dom inte gör det och att försöka inspirera skapa engagemang hos andra.


Jag ska inte strunta i dom läsare som är mer intresserade av att läsa om vilka faktiska hädelser min dag har fyllt av, även om det nog är dom som mest skulle behöva läsa det andra. CV-skrivandet på svenskan flöt på riktigt bra. Till skillnad från många andra har jag inga som helst svårigheter med att skriva om mina egna positiva egenskaper. Jag tycker faktiskt lite synd om dom som det är svårt för.. Det handlar ju inte om att dom saknar positiva egenskaper, det är ju bara att dom saknat personer som berömt dom och visat uppskattning när dom gjort bra saker och visat sina personliga kvalitéer. Det är sorgligt och orättvist, men det tydliggör det faktum att vi svenskar måste bli bättre på att berätta för våra medmänniskor vad det är vi uppskattar dom för. Det är inte svårt men kan betyda så mycket för någon annan.


I övrigt har jag blivit utsedd till turneringsansvarig på den kommande nörd-tillställningen i Hamra. Hade detta varit för ett år sedan hade jag nu avslutat med meningen "Ser fram emot det med tillförsikt, inga större förhoppningar dock", och så gott som alla läsarna hade känt igen det som något utav ett internskämt. Idag känner jag dock inte till min publik lika väl så min frihet i skrivandet är inte lika stor. Det var nästan lite skrämmande i förrgår när mitt förra läsar-rekord från i mars slogs med 66 besökares marginal. Jag får väl kanske försöka skriva så kryptiskt och internt som möjligt framöver för att gallra bland läsarna, eller så finner jag mig i situationen och glädjer mig över att folk vill läsa mina alster.


"If you're not turned on by politics, politics will turn on you." - Ralph Nader

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan "BF-Geek" Olsson

16 januari 2009 23:15

Lan + BF2 = Sant ;)

 
Ingen bild

e.

17 januari 2009 14:48

haha, "turneringsansvarig", nu förstår jag vad jag grubblat på sedan igår! Jag trodde att Björn sa "turnéansvaring" och jag har försökt komma på vad det egentligen innebar. Underbart med lite klarhet i mitt liv. ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se