Direktlänk till inlägg 13 februari 2009

Gasledning och befogad rysskräck

Av Nandi - 13 februari 2009 18:41

Lagom när man glömt bort Gotlands (läs några få politikers) pinsamma godkännande av den planerade gasledningen på Östersjöns botten, som kom efter diverse "gåvor" till ön från det generösa och välvilliga företag som så snällt vill befästa Europas beroende av så fantastiskt tillförlitlig och miljövänlig rysk gas, då påminns man åter om det. Det som hindrade projektet förut var att företaget inte tillräckligt noga kartlagt miljöriskerna kopplade till projektet, men nu har man alltså gjort det och rapporten ska ut på remiss hos dom omkringliggande länderna som ska få uttala sig om projektet.


Att överhuvudtaget underlätta för Rysslands stormaktsambitioner genom att godkänna en fast länk för rysk gas mellan Ryssland och Tyskland är rent förkastligt. Ryssland har ju redan flera gånger visat att man är villig att när som helst stoppa gasleveranserna till länder som är beroende av dom, i syfte att hota eller utpressa dessa länder. Man kan väl anta att Ryssland än så länge inte skulle våga sig på något sådant mot ett land som Tyskland, men hur maktbalansen i världen kommer se ut i framtiden är det väl ingen som vet. Förespråkare för projektet förlöjligar ibland det dom kallar för "rysskräcken", men jag ser ingen anledning till att vara naiv och tillmötesgående mot ett land vars demokrati kraftig kan ifrågasättas och vars premiärminister och f.d president var officer i den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och chef i dess ryska efterträdare. Att den nuvarande presidenten, premiärministerns knähund, var styrelseordförande i bensinbolaget Gazprom som står bakom gasledningsprojektet och att även den nuvarande premiärministern har nära kontakt med företaget, får ju inte det hela att se bättre ut.


Miljön är ytterligare en aspekt i det hela. Inte bara Östersjömiljön som redan är hårt belastad, utan även miljön i ett mer globalt perspektiv. Gasen är ju precis som oljan ett fossilt bränsle, och liksom även kärnbränslet en ändlig resurs. Att fortsätta bygga ut och underlätta för dessa kortsiktiga lösningar lär väl knappast öka takten för utbyggnaden av förnybar energi baserad på sol, vind och vatten? Försätter vi oss inte i en situation där vi desperat behöver utveckla och bygga ut våra förnybara energikällor lär vi hamna i den gamla vanliga skjuta-upp-problemet- och vänta-och-se-politiken. Det är inget vi har råd med i ett långsiktigt perspektiv.


För övrigt var det ett jäkla tjat i media om att många svenskar är positiva till kärnkraften. Precis som sades i ETC men också i Agenda häromdagen, efter debatten om regeringens beslut i frågan, så skulle denna opinion svänga totalt om en olycka skulle inträffa någonstans i världen. Att basera beslut på en så instabil opinion är väl knappast smart. Vi behöver en radikal energipolitik för att möta hotet från dom radikala klimatförändringarna. Vi behöver också en långsiktigt hållbar energipolitik som genomför förändringar idag som lönar sig i framtiden. Dessa två saker kan gå hand i hand om vi idag hårdsatsar på förnybara energikällor men inte om vi fortsätter med gammal gas och kärnkraft.


"You can never plan the future by the past." - Edmund Burke

 
ANNONS
 
Michael Karnerfors

Michael Karnerfors

14 februari 2009 00:54

Vad får dig att tro att sol och vind är mer långsiktigt än kärnkraft? Vad får dig att tro att vind och sol är mer hållbart än kärnkraft?

Kollar man till den gängse definitionen på hållbar utveckling, så som det definerades av Brundtland-kommissionen, uppfyller inte vindkraft eller solkraft den defintitionen. Men sådant är kanske inte så viktigt... elelr vad tycker du?

http://nuclearpoweryesplease.org

 
Ingen bild

Nandi

14 februari 2009 09:36

Mig veterligen finns det en begränsad mängd kärnbränsle, vilket såklart innebär att det liksom oljan kommer ta slut. Självklart kommer dom vindkraftverk och solceller som byggs idag inte att hålla i all evighet, men dess energikällor, vinden och solen, kommer såvitt jag vet inte att försvinna inom en överskådlig framtid. Att driva på teknikutvecklingen inom dessa två energiområden anser jag därför mer långsiktigt hållbart än att skjuta upp den satsningen genom att fortsätta med kärnkraften och på så sätt hamna efter i utvecklingen av förnybar energi i framtiden. (Att det med kärnkraften sen exempelvis tillkommer brytning av kärnbränsle som ju ganska svårt kan göras utan att påverka miljön negativt, att avfallet ska hanteras och att kärnkraften onekligen är förenad med en viss olycksrisk och vapentillverkning gör den ju inte mer attraktiv.)

 
Ingen bild

Airfixer

16 februari 2009 16:42

Det finns kärnbränsle för ungefär 100 år framåt om man räknar med dagens konsumptionenivåer, räknar man med den utbyggnad som görs världen över, ca 50 år. Men om vi får tummen ur arslet och lägger ned mer pengar på foskning på området kan vi återanvända kärnavfall och då har vi med den utbyggda kapaciteten bränsle för mer än 500 år (Källa SVT vetenskapsmagasinet)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se