Direktlänk till inlägg 9 mars 2009

Åsiktsregistrering och Säpospioner i skolan

Av Nandi - 9 mars 2009 14:52

I dagens Gotlands Tidningar kan man läsa att:


"I onsdags hölls ett möte mellan gotländska gymnasielärare - och Säpo.
Anledningen: risken för extremistiska strömningar på Gotland.
- Det var ett rent informationsmöte, säger Christer Stoltz på kommunens säkerhetsavdelning, som tagit intitiativ till mötet.


--------------


Två personer från Säpos informationsavdelning i Uppsala gav information om höger- och vänsterextrema grupperingar, och om märken och symboler som används av olika grupper.
Mötet avslutades med att Säpo lämnade kontaktuppgifter till lärarna.
Enligt uppgifter till GT gav detta en viss känsla av obehag hos en del lärare, eftersom vissa tolkade mötet som en indirekt uppmaning till lärarna att hålla koll bland eleverna och ange dem som möjligen ingår i extrema, politiska grupper. Både på höger- och vänsterkanten."


Detta ska ses mot bakgrund av ett flertal saker.


Säpo är tidigare kända för att bedriva åsiktsregistrering.


"En försumlighet av justitiekanslern 1990 ledde till omfattande olaglig åsiktsregistrering inom Säpo ända fram till 1998, konstaterar Säkerhetstjänstkommissionen, vars betänkande diskuteras i riksdagen i dag.


--------------


Kommissionen skriver: "Kommissionen konstaterar att det även i dag finns en påtaglig risk för att förbudet mot åsiktsregistrering överträds i samband med övervakning av personer verksamma i politiska ytterlighetsgrupperingar.""


Vår nuvarande skolminister föreslog år 2005 att lärarna skulle tvingas att lämna uppgifter om elevernas politiska åsikter för att bekämpa den muslimska extremismen.


Året efter hade Säpo valt att skaffa kontakter bl a inom skolan för att avslöja blivande terrorister:


"Säkerhetspolisens nya arbetsmetod, att skaffa kontakter i bostadsområden, skolor och socialtjänst för att avslöja blivande terrorister, får kritik från flera håll."
 

Rektorer verkar inte heller främmande för att bedriva åsiktsregistrering, något som är strängt förbjudet enligt grundlagen. Jan Björklund fortsätter att förespråka samma linje.


"Mer än var femte rektor på länets [Jönköpings] högstadier och gymnasier kan tänka sig att ge information till Säpo om elever har nazistiska sympatier - trots att det är förbjudet. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.


-------------


Utbildningsminister Jan Björklund har uttalat sig positiv om en lagändring här som skulle kunna göra det tvingande för skolan att vidarebefordra sådan här information till säkerhetspolisen, men det är fel, tycker Göran Ahlkvist, gymnasierektor på Aleholmsskolan i Sävsjö.


-------------


Enligt en stor enkät som Sveriges radio har gjort och som 1 300 rektorer svarat på över hela landet, så uppger 14 procent att dom kan tänka sig att lämna information till Säpo redan nu, trots att det är förbjudet."



Vad ska man säga...? När man vill strunta i delar av grundlagen, den svenska demokratins hela grund, är man inte extremist själv då? Här följer en insändare som förhoppningsvis publiceras i Gotlands Tidningar imorgon, undertecknad av mig, en förälder, en lärare och två andra elever. Vill ni veta vilka så får ni läsa det i tidningen.



Säpo mot extremism?


Hänvisning till artikeln ”Vit makt-rörelse kan vara på väg”, GT 09/03/09


Säpo verkar söka hjälp från lärare med att hålla utkik efter ungdomar som sympatiserar med eller är involverade i politiska ytterlighetsgrupper, extremistgrupper. Genom att bl a informera lärare om flaggor och symboler som används av dessa grupper, exempelvis antirasistiska symboler, och sedan visa upp numret dit man kan ringa in tips till Säpo är det svårt att tro något annat än att de gärna vill att lärarna håller utkik bland eleverna och rapporterar till Säpo om de misstänker något. Just ett sådant samarbete mellan Säpo och lärare föreslogs redan år 2005 av Jan Björklund (fp) i Stockholm, och även om förslaget kritiserades hårt av bland annat lärarförbundet satsar Säpo ändå på skaffa sig kontakter inom exempelvis skola och socialtjänst, vilket DN skrev om i början av 2006.


Detta kan ju kanske verka rätt oskyldigt, men tänk efter. I unga år letar man ofta efter sin identitet. Man provar kanske på olika roller, man slänger ur sig mindre genomtänkta åsikter för att pröva dem. Man vill förändra världen som ung, man har ännu inte, som många vuxna, tappat hoppet om drastiska förändringar till det bättre i samhället. Man vill skapa debatt och man testar sina åsikter i skolan. Det är bra, debatter och diskussioner höjer nivån på undervisningen. Om en elev hyser demokratiskt illarimmande åsikter är det kanske lite oroande, men inte värre än att man kan utnyttja det till något positivt. Demokratin bygger på öppenhet och dialog. De demokratiska värderingarna och idealen ska kunna försvaras med just dessa medel, och att skapa en diskussion med en elev med kraftigt avvikande åsikter bör inte bara kunna övertyga eleven, utan också visa för andra hur dessa åsikter kan bemötas. Jag tycker också vi ska också vara glada när unga är politiskt aktiva, det är ju själva grundbulten i ett demokratiskt samhälle. Vi bör inte döma ut dem bara för att de har ”felaktiga” åsikter.


Att arbeta förebyggande mot extremism är självklart bra, men det verkar som om man i detta fall varit lite trångsynt. Förebyggande insatser mot extremism borde logiskt sett innebära att man jobbar för att upprätthålla de demokratiska värderingarna i samhället och att låta dessa genomsyra hela samhället. Man ska redan från unga år känna att man genom öppenhet och dialog kan vara med och påverka sitt liv och sin omgivning. Man bör tidigt lära sig inse innebörden av alla människors lika värde och uppmuntras till att agera i en anda av solidaritet och jämlikhet. Dialogen anser jag är A och O. Det räcker inte med att säga till någon hur den bör handla och inte. Man måste tala om varför, ge en motivering, och skapa en djupare förståelse.


Om vi skulle ha ett samhälle där lärare mer eller mindre agerar informatörer åt Säpo, en bra början till ett angivarsamhälle, skulle det kraftigt skada elevernas och föräldrarnas förtroende för lärarna, och det skulle skapa en rädsla för att uttrycka sina åsikter i skolan. Dessutom skulle denna eventuella rapportering bygga på elevernas politiska åsikter. Grundlagen skyddar vår rätt till att hysa vilka åsikter vi vill, det är inget brottsligt. Vad skulle sedan Säpo göra med de inrapporterade uppgifterna om elevernas politiska åsikter? Registrera dem? Skrämmande tanke.


Jag utgår från att Säpo vill arbeta mot extremismen för att förhindra våld och terrorism, för att skydda demokratin. Detta måste väl ändå göras med demokratiska metoder? Att sympatisera med eller vara medlem i AFA eller NSF är mig veterligen inte olagligt, det är våldshandlingarna som vissa individer inom dessa grupper utför som är brottsliga. Säpo verkar ha tolkat förebyggande arbete som att man ska hitta ett mönster bland människor, hitta ett samband mellan exempelvis avvikande åsikter och våldshandlingar, och därefter kartlägga människor med avvikande åsikter för att kunna förhindra våld. Man verkar ha tolkat det som att man ska övervaka oskyldiga människor för att kunna upptäcka om de är på väg att begå brott. Sådant arbete tycker jag inte hör hemma i en demokrati, det är bara ett resultat av beslut fattade på en grund av rädsla.  Är det så vi vill ha det? Var går gränsen för när lärarna ska rapportera enligt gymnasiechef Alf Nilsson?

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7 8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards