Direktlänk till inlägg 17 mars 2009

Demokrati på schemat?

Av Nandi - 17 mars 2009 17:24

När man beskyller medborgarna för att vara ansvariga för vägen mot storebrorssamhället, då har man gått för långt. Det är så absurt att det nästan är svårt att argumentera emot då argumenten är så självklara. Att påstå att folket är för olydiga för sitt eget (läs företagens) bästa och därför måste tyglas med hårdare lagstiftning, det håller bara inte. Då har man helt tappat demokratiperspektivet, där det ju är folket som indirekt styr över sig själva, och istället bestämt sig för att blicka från maktens position ned mot folket som man anser sig ha rätt att kontrollera. Man beskyller piraterna för att IPRED klubbats igenom, men piraterna har stöd från halva befolkningen i det här frågan. Vill folket inte kriminalisera fildelning ska så ska det inte bli så i en demokrati. Om det skulle innebära slutet för kulturen som vissa verkar påstå, då skulle folk förr eller senare inse att det är orimligt och lagstiftningen skulle ändras, men denna gång med folkligt stöd. Det är folket som ska styra, inte företagen, oavsett om det folket vill är rimligt inom ramen för sunt förnuft eller inte och oavsett om det skulle förstöra för vissa företag eller gynna andra.


Jag tycker det verkar som om detta land skulle behöva en påminnelse om vad demokrati och mänskliga rättigheter faktiskt är. Varför inte införa det som ett eget ämne i skolan, redan från mellanstadiet? Varför inte lära unga dom mänskliga rättigheterna precis som vi proppar i dom gångertabellen? Varför inte samtala med ungdomar om varför vi har demokrati och varför dom mänskliga rättigheterna ser ut som dom gör? Varför inte låta ungdomarna själva granska vår egen värld och peka på platser eller tillfällen då vi frångår våra ideal och värderingar och låta dom komma med egna förslag på lösningar?


För några år sedan införde man Religion som obligatoriskt ämne på gymnasiet. Nu vill man även göra det med Historia. Demokratin och dom mänskliga rättigheterna är ju den absoluta grunden för vår samhällsuppbyggnad, vårt sätt att leva och tänka. Är inte detta område värt mer än några enstaka avsnitt på SO- och samhällskunskaps-lektionerna om man har tur och får en lärare som bryr sig?


Jag tycker rent spontant nu utan att ha bollat det med någon annan, att man borde ha ämnet "Demokrati och mänskliga rättigheter" i åk 5 och 8, samt som obligatorisk A-kurs på gymnasiet. Detta ämne skulle kunna få "sno" lite tid från samhällskunskapen och eventuellt historian eftersom det även bör sättas in i ett historiskt perspektiv. Undervisningen skulle främst bestå av samtal och diskussioner mellan elever och lärare, oundvikligen med en lite filosofisk karaktär, där man inte bara genom samtal lär eleverna innebörden av demokrati och mänskliga rättigheter, utan mer fokuserar på att få eleverna att argumentera för dessa. Eleverna ska kunna förstå varför dom mänskliga rättigheterna är utformade som dom är och varför vi har demokrati. Eventuella motargument mot dessa grundläggande värderingar ska eleverna lära sig bemöta.


Samhällskunskapen skulle fortfarande kunna behålla delen där man beskriver hur vårt demokratiska system fungerar rent praktiskt idag, men "Demokrati och mänskliga rättigheter" skulle få uppgiften att motivera våra ideal och värderingar, skapa en djupare förståelse. Är det bara jag som ser ett problem i behov av lösning?


"So long as we have enough people in this country willing to fight for their rights, we'll be called a democracy." - Roger Nash Baldwin

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7 8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se