Direktlänk till inlägg 24 april 2009

Politikerna, tidningarna, rättsväsendet - mediamaffian regerar

Av Nandi - 24 april 2009 16:46

Att DN's nyhetsrapportering ofta är snedvriden är ingen nyhet. Att tidningens chefredaktör Thorbjörn Larsson, onekligen en stor opinionsbildande kraft i Sverige, har särskilda skäl att skriva ner TPB är dock mer intressant. Rolf van den Brink skriver i en debattartikel att:


"Sveriges största morgontidning Dagens Nyheter har drivit en hård linje mot fildelning och Pirate Bay på ledarplats. Den 18 mars skrevs på DNs ledarplats som exempel att det är "glädjande att männen bakom världens största fildelningssajt nu har avslöjats som de simpla brottslingar de är".


Det inte ledarredaktionen berättar, som hade varit av intresse för läsarna, är att tidningens chefredaktör Thorbjörn Larsson är involverad i några av de aktörer som har mest att vinna på att fildelningen och Pirate Bay stoppas."


Chefredaktören har två styrelseordförandeuppdrag i företag som glädjs både åt TPB-domen och genomdrivandet av IPRED. Som chefredaktör är det enligt Tidningsutgivarna inte lämpligt att binda sig till intressen som kan göra att oberoendet ifrågasätts.


Men vi vet ju vid det här laget vilken härva det är. Domaren i TPB-rättegången var inte bara jävig, det var samma domare som gav order om Bahnhoffrazzian för några år sedan där Antipiratbyrån betalade en person för att lägga upphovsrättsskyddat material på en server hos Bahnhofs, internetleverantören som man sedan gjorde en razzia mot.


Under tiden i EU har medialobbyn lyckats få majoriteten av EU-politikerna att rösta igenom förslaget att förlänga upphovsrätten från 50 år till 70 år. Skivbolagen vill fortsätta kunna mjölka pengar från 50-talsrocken, vars musik nu riskerar att släppas fri. Men det är ju inte så man framför det. Upphovsrätten är ju till för att uppmuntra till mer skapande. Men som Christoffer Fjellner (M) (ja, som jag tidigare sagt spelar det ingen roll om man är höger eller vänster i Piratpartiets frågor) säger:


”I ärlighetens namn, vilken 25-årig musiker kommer vägra att spela in en platta för att han ’bara’ är garanterad intäkter för plattan till han fyller 75, och inte till han fyller 120? Nej, det är ett urdumt förslag.”


Mediamaffian tar makten över tidningarna, rättsväsendet och politikerna. Säger folket ifrån? Jag hoppas det.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se