Direktlänk till inlägg 27 april 2009

Varför är man Pirat?

Av Nandi - 27 april 2009 18:33

Vissa kanske undrar varför jag är Pirat, och jag kan säga att jag är Pirat med stolthet och med glädje. Jag blev det när jag började använda datorn och Internet och insåg dess fantastiska och spännande möjligheter till världsomspännande kommunikation, fast en del såg det som en ointressant fluga; när jag började blogga och delta i forumsdiskussioner och såg ännu fler av dess möjligheter till politisk diskussion, tanke-, kunskaps- och kulturutbyte; när jag fick upp ögonen för politikernas okunnighet och rädsla inför denna nya och utmanande arena; när jag såg lagförslag efter lagförslag komma i en strid ström för att övervaka människor och deras kommunikation, ibland helt utan brottsmisstanke; jag blev det när jag insåg att det var Piraterna som stod upp för rätten till privatliv och det fria Internet; när jag fick klart för mig att det är Piraterna som kan göra skillnad genom att människor trots stora meningsskiljaktigheter i andra frågor, kan sluta upp sida vid och kämpa för en gemensam sak; jag blev det när jag såg signalspaningslagen föreslås av det ena politiska blocket och klubbas igenom av det andra; när jag såg Datalagringsdirektivet pressas igenom EU av vår förre justitieminister och stödjas av vår nuvarande; jag blev det när jag såg privata intresseorganisationer få tillåtelse att bedriva legaliserad utpressning mot två miljoner av våra medborgare som begår ett brott som är ett icke-brott i våra ögon.


Men viktigare är; jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen, när jag upplyft ser kulturen frodas och kunskapen spridas; när jag ser kommunikationen effektiviseras och byråkrati förenklas; jag bestyrks i min övertygelse när jag bekymrad ser George Orwells 1984 användas som politisk handbok och företag som patenterar gener; när jag ser oskyldiga människor dömas av ett rättsväsende som är omedvetet hjärntvättat av en döende medieindustri; när jag ser högerpolitiken svika sina löften om frihet och när socialdemokratin inte längre står upp för våra medborgerliga rättigheter; när brottsbekämpande lagar införs på integritetens bekostnad, men ändå inte lyckas få bukt med brottsligheten; jag bestyrks i min övertygelse när jag ser över fyrtiotusen svenskar sluta upp bakom målet att tillsammans bygga kunskapssamhället, ett samhälle där kunskapen är fri och inte patenterad, där vi sprider kulturen istället för att snåla med den, där medborgarna behandlas som oskyldiga tills motsatsen kan stärkas och där grundlagen respekteras istället för att passeras av speciallagstiftning.


Visst är jag Pirat och jag är det med stolthet över vad denna rörelse redan har åstadkommit - frågorna nu är ständigt närvarande i nyhetsmedia i alla dess former. Jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det föråldrade vanstyrets år, och med tillförsikt, för nu vet människorna vad som händer med utvecklingen och våra rättigheter när politikerna lyder under företagen istället för under folket; och jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att även om man talar föraktfullt om oss nu så kommer man i framtiden att tävla om att ta åt sig äran för vad denna rörelse lyckades åstadkomma.


Visst är jag Pirat, liksom munkarna när dom för hand kopierade böcker under medeltiden, som Gutenberg när han uppfann tryckpressen på 1400-talet, som radion när den började spela musik för alla på 20-talet, som företaget Philips när dom introducerade kasettbandet på 60-talet, som kopiatorn när den kom på 70-talet och som CD-brännaren när den blev vanlig på 90-talet, för det handlar om en ständigt pågående utveckling mot ett samhälle där immatriella tillgångar sprids fritt och allt mer effektivt, både sett till tid och kostnad. Visst är jag pirat, men vad är egentligen du?


Piratpartiet stället upp i EU-valet i år. Förtidsröstningen börjar om 23 dagar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se