Alla inlägg under april 2009

Av Nandi - 17 april 2009 16:40

Senast jag lyckades komma åt den kraftigt överbelastade sidan piratpartiet.se hade partiet fått 2000 nya medlemmar under dagen. Man tror nästan att medlemsräknaren har fått spatt, men det är tveksamt om så är fallet. Den sanslösa tingsrättsdomen har för många gjort det tydligt att något måste göras åt dom styrandes syn på internet. Detta är inte en dom mot fyra personer som hjälpt till med projektet The Pirate Bay. Detta är en dom mot internet, en krigsförklaring mot länkandet och deltagarkulturen som bygger det fantastiska nätverk många av oss älskar. Man valde i rätten ut fyra personer som fick representera internet. FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet, ACTA, Q6/17, EU:s Telekompaket, The Pirate Bay-domen. Kan du berätta för mig var det kommer att sluta?


Det skulle vara tråkigt att i framtiden behöva berätta om hur det en gång fanns en fantastisk företeelse som hette internet, som vi lät medieindustrin göra om till en tragisk enkelriktad konsumtionskanal.

ANNONS
Av Nandi - 15 april 2009 13:17

Är det verkligen värt att blint hålla fast vid principer eller är det just sådana som hindrar oss från att skapa något nytt, utvecklas och gå vidare? Man brukar tala väl om människor som står fast vid sina principer, ofta med rätta. Man vet var man har personen, man vet att den inte böjer sig för lite blåsväder. Men jag frågar mig själv om det inte är en lite ensidig bild av det hela.


Jag blev påmind om detta av Björns kommentar på det förra inlägget. Björn är en person som jag har stor respekt för även om jag ganska ofta har svårt att förstå mig på honom. Han är väldigt kunnig och har ofta kloka synpunkter på saker och ting. I skolan har vi båda fått någon form av vänsterstämpel, något som jag inte alls har något emot. Jag sympatiserar med vänstern i det mesta och likaså Björn om jag inte missuppfattat honom. Han har dock upprepade gånger antytt att jag sviker mina ideal och är någon form av hycklare.


Jag är inte Vänsterpartist och har aldrig bundit mig till dom på något formellt sätt. Däremot stödjer jag dom och gick för ett år sedan med i 1:a majtåget och ropade; "Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!" och "Stoppa Anders Borg i en papperskorg!" Dock innebär det inte att jag stödjer dom i allt eller oavsett vad som händer. Jag stödjer dom så länge deras politik sammanfaller tillräckligt bra med mina åsikter. Deras grundsyn stödjer jag men jag står inte fast vid den principiellt bara för sakens skull. Jag gör det bara om jag finner det rätt i den enskilda situationen jag befinner mig i.


Att det skulle vara strängt fel att sluta upp sida vid sida med en borgare i en fråga vi båda brinner för, eller att länka till en bra debattartikel (som inte alls tar ställning i höger-vänster-politiken) på en blogg, som också har publicerats i en nyliberal tidning, bara för att principerna säger så har jag svårt att gå med på. Principerna kan vara utgångspunkten men måste ändå tillåta undantag. Om alla bara gick efter sina principer hela tiden så tror jag vår värld skulle vara ännu mer statisk än vad den är nu. Fasta principer kan komma i vägen för kreativitet och nytänkande, sätt att kanske angripa våra problem på nya sätt. Är man hycklare bara för att man inte låser fast sig?


"If one sticks too rigidly to one's principles, one would hardly see anybody." - Agatha Christie


ANNONS
Av Nandi - 14 april 2009 17:02

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv. Det borde vara obligatoriskt för alla att läsa Christian Engströms debattartikel. Han sammanfattar i princip hela problematiken kring det svenska övervakningssamhället, just det som är anledningen till att jag är Piratpartist. Jag ber er, särskilt ni som tror att ni är negativt inställda till Piratpartiet, eller inte ens vet vad det är, att läsa.

Av Nandi - 13 april 2009 16:45

Med hjärtat i mina händer letar jag efter någon som vill ta del av det, trött på att alltid stå ensam.


Lovet som nu passerat har verkligen varit toppen! Det började med "kvalitets-tid" med mamma och mycket övningskörande och avslutades med ett LAN på Johns SPA i Hamra, där inte bara klasskamraterna var med utan också Gustav och Kriss, mina två för tillfället kanske närmaste vänner. Övningskörandet går bra och planen är att ta körkortet någon gång i maj. Jag har idag börjat titta lite smått på bilmarknaden efter en billig, bränslesnål med rymlig sommarbil som jag i princip kommer leva i under sommaren. Kostym och fin-skor är kirrade inför studenten, så nu kommer det till största delen att vara skolarbetet som torterar mig framöver. Min sinnesstämning skiftar från ångestfyllt tyngd till bekymmersfri optimism och tillbaks flera gånger om dagen och jag förstår mig inte riktigt på det. Under dom kommande veckorna har jag fler saker att tänka på och göra än vad jag har fingrar att räkna dom med. Jag borde ha varit utbränd för länge sedan.


Jo, föresten, glöm inte bort att skriva under namninsamlingen om ni vill bevara hällarna söder om Visby! http://www.nationalstadspark.nu/

Av Nandi - 6 april 2009 22:58

Många är det nog som är beredda att greppa mikrofonen och ta till orda på torg och gator för att sprida Piratpartiets budskap till allmänheten. Färre är det dock som har talang just för att formulera sig slagkraftigt på ett bra sätt. Kanske har någon annan redan gjort det, men mångfald och upprepning är bara bra. Jag tänkte i alla fall bidra med ett utkast/förslag till ett kortare Piratparti-tal. Min förhoppning är att det kan komma till användning, i sin ursprungliga form eller förändrat/förbättrat av er andra Pirater. Jag är övertygad om att det finns många bland er som kan och vill hjälpa till med producerandet av pirattexter - det brukar ju bli bra när vi hjälps åt!


Kanske kunde man samla ihop lite tal av olika längd och karaktär på samma plats, så att den som vill hitta ett och framföra det kan leta upp det manus som passar just den personen bäst?


Anyway, här är ett förslag som jag skrev i förmiddags, grundat på texter från piratpartiet.se. Det kan hända att jag själv kommer på ändringar jag vill göra i det, men jag hoppas att det kan inspirera till mer skapande.Sverige har länge varit ett föregångsland. Vi har länge legat i den absoluta världstoppen vad gäller demokrati, öppenhet, frihet och mänskliga rättigheter. Dessa ideal har vi hållit högt och med rätta varit stolta över. Parallellt med detta har vi även varit en världsledande tekniknation. Datorer och internet, fantastiska uppfinningar, har förenklat vår vardag och öppnat nya möjligheter för kommunikation, kunskapsspridning och ett rikt kulturliv. Vi betalar våra räkningar, kommunicerar förtroligt med vänner, läkare, advokater och journalister. Vi bokar resor, läser nyheter, bloggar, fildelar och har en rik deltagarkultur där man bygger vidare på varandras arbete och delar med sig till varandra.


Det här är något att värna om. Tyvärr är det många som inte insett detta. Många av våra politiker tillhör dem som ännu inte insett att internet faktiskt kan vara det största som har hänt för demokrati, kommunikation och kultur sedan tryckpressen kom, det är faktiskt ingen överdrift.


Dagens politiker är ofta ivriga med att driva igenom lagar för att övervaka oss medborgare och censurera och begränsa internet. Vi i Piratpartiet motsätter oss denna utveckling. Vi kämpar för att behålla ett fritt internet och rätten till privatliv, och motsätter oss därför statlig övervakning av människor som inte är misstänka för brott.


Vi menar också att icke-kommersiell fildelning är något positivt, som kan gynna både skapare och brukare. Vi i Piratpartiet vill därför att spridning av kultur och kunskap ska uppmuntras, inte förbjudas!


(paus för andhämtning och kraftsamlande)


Var det svenska folkets röst som godkände FRA:s massavlyssning av oss medborgare?


Var det svenska folkets röst som tillät privata intresseorganisationer att med stöd av IPRED bedriva hetsjakt på oss mellan 1 och 2 miljoner svenska fildelare?


Var det svenska folkets röst som tog fram Datalagringsdirektivet som ska tillåta lagring av information om när, var och till vem du ringer, SMS:ar och mejlar, för att på så sätt kunna kartlägga hela din sociala krets?


Det har inte varit våra röster som drivit på utvecklingen mot övervakningssamhället, men jag hoppas att det blir våra röster som sätter stopp för det!


Rösta på Piratpartiet den 7 juni!


Av Nandi - 6 april 2009 10:43

Mark Klamberg har skrivit det så bra att jag bara skickar er vidare till hans inlägg som förtjänar att uppmärksammas.


Detta är riktigt ruttet. Hjälp till att uppmärksamma skiten!

Av Nandi - 6 april 2009 00:24

Om det nu förvånar någon kan jag meddela att Antipiratbyrån verkar ha begått ett dataintrång när dom tog fram bevisningen till det första IPRED-fallet som gäller en FTP-server med ljudböcker om jag förstått rätt. FTP-servern var nämligen skyddad genom ett system där både konto och lösenord behövdes för att få tillgång till filerna. Hur skulle Antipiratbyrån kunnat komma åt dessa filer på laglig väg? Skulle så vara fallet, att bevisinsamlandet var brottsligt, ser det ut att bli en misslyckad kick-off på mediebranchens "jakt på kunder". Att dessutom påstå att filerna på en lösenordsskyddad FTP-server "var tillgängliga för allmänheten" är ju skamligt dåligt.


Piratpartiets valkampanj drog för övrigt igång i lördags. Här på Gotland är vi tydligen lite efter fick jag veta när jag aningen otålig kontaktade valkretsansvarige. Men kampanjmaterial är på väg, så snart kan vi nog se till att synas lite på stan. Såg ett klipp från kampanjstarten i Malmö och tycker det är trevligt att dom kommit igång. Dock efterlyser jag bättre talare då jag inte tyckte att dom lyckades föra ut PP:s budskap särskilt väl. Skulle jag själv få förtroendet någon gång är jag övertygad om att jag skulle göra ett bättre jobb som talare. Får jag posten som kommunledare så kanske det blir upp till bevis.


"Well done is better than well said." - Benjamin Franklin

Av Nandi - 2 april 2009 16:25

Läser att IPRED-lagen anses lyckad eftersom internettrafiken (och således fildelningen) skönk med 30% när lagen trädde i kraft. Men nu måste dom väl tänkt helt fel? Syftet med kampen mot fildelningen kan dom ju inte öppet gå ut och säga är att fildelningen ska minska, utan att försäljningen ska öka!


IPRED skulle ju inte vara ett dugg lyckad om försäljningen fortsätter i ungefär samma takt, även om fildelningen så helt skulle upphöra. Eller är målet med lagen att minska kulturkonsumtionen? På vilket sätt skulle det gynna någon?


IPRED gynnar ingen annan än skivbolagsdirektörerna och deras anhang så länge försäljningen av kultur inte skjuter i höjden. Först då får kulturskaparna ta del av kakan (typ dom 5-8kr som artisterna får av dom 179kr du betalar för CD:n), branchorganisationerna har inte frivilligt delat med sig av det guld man i domstol erövrat av sina kunder i andra länder. Att varje stämd kund är en seger kan man väl ändå inte påstå, så på vilket sätt har lagen visat sig lyckad undrar jag?

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se