Direktlänk till inlägg 10 maj 2009

Studentmössa? Äh, väx upp!

Av Nandi - 10 maj 2009 20:55

Lite provocerande men icke desto mindre allvarligt menat skrev jag i torsdags som personligt statusmeddelande på Facebook:


"undrar vafan man ska med studentmössa till? Den försvann 1968 när vi officiellt avskaffade studentfirandet i Sverige, så ta o väx upp istället!"


Överraskande nog var det positiv respons jag fick vilket ger mig lite hopp om världen trots allt. Bland annat fick jag denna kommentar:


"håller med dig helt och hållet! På 70-talet hade hela klassen Jeans kepsar istället!!! lol

jag gick ut Södra Latin"


Det är tråkigt att nästan önska att man var född fyrtio år tidigare, så att man hade växt upp då det blåste politiskt röda vindar och det var lite revolutionsanda i luften. Den nutida motsvarigheten får väl gå under namnet "Piratrörelsen" och är förvisso en frisk och välbehövd fläkt, men når inte alls upp till den nivå av samhällsförändring som skulle behövas. Läste en mindre upplyftande artikel i DN om hur regeringens politik i samarbete med lågkonjunkturen ökar klyftorna i vårt land. Samtidigt fortsätter jag förvånas över hur människor fortfarande inte insett att det är vänstern och inte högern som kämpar för frihet, öppenhet och demokrati. Detta syns väldigt tydligt i piratdebatten i DN och SvD, i vars kommentarsfält moderater förvirrat upptäcker att det är vänstern som företräder deras grundläggande ideal. För vad är ett företagsvänligt land med fri marknad och låg skatt om du väljer mellan det eller att behålla demokratin och dina medborgerliga rättigheter intakta?


Har föresten idag bokat biljetter till både Porcupine Tree och Eddie Izzard, ett band och en komiker som aldrig hade tjänat några pengar på mig om det inte vore för den "illegala" fildelningen, som gjorde det fritt och enkelt för mig att efter rekommendationer eller omnämnanden i kompiskretsen, ladda ner bandets album och komikerns shower.


"To be nobody but yourself in a world which is doing its best, night and day, to make you everybody else means to fight the hardest battle which any human being can fight; and never stop fighting." - E.E Cummings

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tom

10 maj 2009 23:44

Känner att du är lite väl pessimistisk här Andrè!
Gäller ju bara att se det som en utmaning istället att starta upp en ny, välbehövlig och ordentlig vänstervåg som rör om i den annars politiska soppan vi lever i dag!

Ned med regimen och klyv kiwin! hah ;)

 
Ingen bild

Nandi

11 maj 2009 14:12

Du har så rätt Tom! :) Svårigheten är bara att försöka samla alla goda krafter under samma fana.

 
Ingen bild

Emma

13 maj 2009 22:08

Det är klart att man ska kämpa lite för det man vill ha. Men samtidigt är det ibland svårt att inte känna lite hopplöshet inför situationen. Hade ju inte varit helt fel om det hade varit lite enklare. ;) kram

 
Ingen bild

Pappa Einstein (E = mc²)

11 juli 2009 00:23

Är själv lite "anti" mot allt detta jävla firande till höger och vänster och att man för varje år som går skall försöka "bräcka" tidigare avgångselever med att skryta med om hur "fet plånbok" dom har som hade föräldrar som hade råd eller "tog sig råd" att bekosta sina ungdomars studentutstyrsel, som TYVÄRR börjat krypa ner i åldrarna där man numera redan på högstadiet även börja smyga in något som skall "liknas" vid ett studentfirande fast på Högstadienivå, men där samma svindyra balklänningar och smokingmunderingar skall införskaffas och där det skall hållas dyra kostsamma baler och fester!!! Som 5-barnsförälder med 4 tonåringar kan jag lova att detta blir svindyrt, MEN va fan man vill ju att ens barn skall få samma motivation och upplevelse som alla andra kompisar och inte behöva stå vid "ringside" och titta på bara för att dom eller deras föräldrar i själva verket inte har råd att skaffa allt detta som krävs inför studenten!? Men i våran familj har vi gjort som så att OM dom skall deltaga i alla festligheter som annordnas på såväl högstadienivån som på Gymnasiet så kräver vi att dom står för halva kostnaden själva, dvs. att dom måste ta extrajobb t.ex på sommaren och på övriga lov för att ha råd att bekosta detta, om dom grejar detta så bekostar vi halva kostnaden på t.ex en Balklänning på Gymnasienivån samt om så behövs även på Universitetsnivån dit dom har satt målet att komma in på inom det närmaste året, och självklart skall man om man har satsat så ofantligt många år av sitt liv på studier självklart vill man då ha en ringa symbol för sina studier utöver betygen som samlar damm i en pärm i skåpet, det som då står närmast till hands är studentmössan som jag själv är oerhört stolt över då jag fick kämpa oerhört hårt för att själv nå mina drömmars mål att bli advokat, då jag inte är uppfödd i en akademikermiljö utan kommer från en arbetarklassfamilj med 8 syskon och en låg inkomst från min far och en sjukklig mor så hade man det oerhört tufft under sin uppväxt med både fattigdom och mobbing från de barn/ungdomar som hade det något bättre ställt hemmavid, då kan jag lova er att man som nyexaminerad jurist är fruktansvärt stolt över sin prestation och över de insatser man gjort för att uppnå dessa mål i livet speciellt i och med att jag själv har en stor underbar familj med 5 barn och där vi hankat oss fram med bl.a mina studielån och min frus låga lön från hennes timanställning som personlig assistent, men på något vis funkar det att ro detta iland och jag kommer fortsättningvis vara skitstolt över min studentmössa med "Juridicums gyllene emblem" i fronten på min vita fina studentmössa med avgångsår 2001 vid Uppsala Universitet, den står stolt i all sin prakt i en glaskun i bokhyllan som en åminnelse om hur tuff min barndom var men att man kan göra något åt sin situation till det bättre bara man kämpar! Var stolt över era studentmössor!

 
Ingen bild

Nandi

1 mars 2011 15:27

Visst är en studentmössa efter Universitetsstudier kanske något värd, även om jag tycker att även det är lite smått onödigt. Men på GYMNASIENIVÅ är det vi snackar här! :P

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se