Direktlänk till inlägg 15 juli 2009

Övervakningsavrusta Sverige

Av Nandi - 15 juli 2009 20:45

Från DN.se idag:


Har ni synpunkter på den personliga informationsinsamlingen?
- Vi tycker att ju mer uppgifter som finns elektroniskt är det rimligt att vi använder den tillsammans för att bekämpa brott. Än så länge är det fördel den organiserade brottsligheten när det gäller att fritt kunna välja det svagaste landet. Organiserad brottslighet drar nytta av att vi håller en hög integritetsnivå.


Jag skrattade nästan högt för mig själv när jag läste detta stycke förut idag. Att vi skulle dela mer uppgifter med andra länder ju mer uppgifter vi samlar in tycks för mig helt ologiskt. Tvärt om borde det väl ändå vara? Ju mer och ju känsligare information man samlar in desto färre personer bör ju få tillgång till den. Resten av stycket reagerade jag också på. Samtidigt inser jag att det måste vara så som många av våra styrande resonerar. Det är farligt. Om det är en kapprustning om vilket land som har mest övervakning och politikerna inte kan tänka sig att bryta mot trenden finns det bara en väg och den går mot storebror. Om man resonerar som så att man måste höja övervakningsnivån till samma som i det mest integritetskränkande landet i unionen för att inte bli en "fristad" för grov brottslighet så är det riktigt skrämmande, men det går ändå att förstå resonemanget.


Någon måste dock vara den förste att bryta tränden, och om vi nu skulle tvingas dras med något ökande grov brottslighet så är väl det ändå ett pris som är rimligt att betala för att ha "en hög integritetsnivå". Förhoppningsvis följer andra länder snart efter. Vi kan inte ha nolltolerans mot brott, inte ens mot barnporr och "terrorism". Att försöka stoppa barnporr och terrorism skulle helt enkelt kräva att vi gav upp det system med mänskliga rättigheter och demokrati som vi väl ändå vill leva i. Det har alltid funnits dumskallar som betett sig sjukt eller agerat totalt omoraliskt och det kommer det förmodligen alltid att göra. På samma sätt har det alltid funnits människor som fallit offer för dessa, och det är inget som är möjligt att hindra i framtiden heller. Visst kan vi försöka hålla det på en låg nivå, men då med medel som inte inskränker på människors grundläggande rättigheter.


Låt Sverige gå i täten för en övervakningsavrustning för att stoppa kapprustningen!

 
ANNONS
 
Ingen bild

brunk

26 juli 2009 16:51

Väl rutet. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se