Direktlänk till inlägg 26 augusti 2009

Sluta vara rädd

Av Nandi - 26 augusti 2009 18:04

Citerat:


"Under hela mänsklighetens långa och invecklade historia hade fruktan varit dess största fiende, och han verkade vara på det klara med att den nuvarande mänskliga kulturen höll på att polariseras så att kontrollhavarna i vår egen tid gavs en sista chans att gripa makten och exploatera de nya teknologierna till sin egen fördel."

 ...

"Tydligen väntar man sig att allting kommer att upplösas: enorma jordbävningar förstör naturen, haven kommer att stiga och förstöra många städer; upplopp och kriminalitet tar hand om resten. Och sedan dyker det upp en politiker, förmodligen i Europa, som erbjuder en plan som kan återställa allting - förutsatt, naturligtvis, att han får oinskränkt makt. Detta omfattar bland annat en centraliserad elektronisk ekonomi som samordnad ekonomin över större delen av världen. För att få vara med i denna ekonomi och kunna utnyttja automatiseringen måste man emellertid svära trohet mot denne ledare och låta implantera ett datachips i handen som registrerar alla ens privata ekonomiska transaktioner."

...

"Tror du att undergångsforskarna har rätt?" "Det tror jag inte", sade han och skakade på huvudet. "Den enda profetia som håller på att besannas på vår jord är den om människans girighet och korruption. Det kan hända att det dyker upp en diktator som tar över men det kommer att vara för att han ser en chans att utnyttja kaos." "Tror du att det kommer att hända?" "Det vet jag inte, men en sak ska jag säga dig. Om medelklassens kollaps fortsätter och de fattiga blir allt fattigare och kriminaliteten fortsätter öka i storstäderna och sprida sig vidare därifrån och vi sedan till allt annat drabbas av en serie stora naturkatastrofer kommer vi att få gäng av hungriga marodörer som plundrar massorna och total panik överallt. Om då någon dyker upp och erbjuder sig att rädda oss bara vi ger avkall på några få medborgerliga rättigheter, då betvivlar jag inte för ett ögonblick att vi kommer att göra det."


 - Ur "Den Tionde Insikten" av James Redfield, 1996.


Eller så iscensätter man kaos genom att med hjälp av propagandamaskinen media förstora upp några få hot/incidenter (terrorism, fildelning, grov organiserad brottslighet och pandemier) och fabricera andra. Man gör människor rädda, sedan kan man erbjuda lösningar på dom falska eller kraftigt överdrivna problemen, lösningar som innebär att människor ger upp sina medborgerliga rättigheter för att få påhittad trygghet. Övervakningskameror på skolor. Speciella terrorlagar som åsidosätter rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Fingeravtryck i passen. DNA-register. Filtrering och censur. Avstägning från internet. Lagring av positionsdata från alla mobiltelefoner. Registrering av allas elektroniska sociala kontakter. Avskaffande av brevhemligheten. Upphävande av budbärarimmuniteten. Och så vidare.

 
ANNONS
 
Ingen bild

brunk

26 augusti 2009 22:10

väl rutet. håller med till fullo även fast jag är skyldig till att vara små nojjig ;)

 
Ingen bild

Nandi

26 augusti 2009 23:11

Haha, ja det är väl omöjligt att inte bli påverkad nånting när man blir bombarderad med skiten hela tiden.

 
Ingen bild

Max

27 augusti 2009 03:23

Vet inte om du gjort det, men läs de verk Noam Chomsky skrivit, är ungefär i den kontext som det du skriver om.

 
Ingen bild

Nandi

27 augusti 2009 23:04

Har inte läst än, men ska ha i åtanke vid framtida bokval! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se