Direktlänk till inlägg 16 november 2009

Varför är ni så rädda?

Av Nandi - 16 november 2009 19:00

Ganska nyligen har jag, inspirerad av andra, börjat ta lite i den infekterade debatten om barnporr. Det som slår mig är hur lik debatten är dom om terrorism respektive fildelning. Den ena sidan är ivriga förespråkare för hårdare och väldigt långtgående lagstiftning och har väldigt känslomässigt laddade argument (tänk på barnen, familjens trygghet och artisternas försörjning) medans den andra sidan går i taket över dom påtänkta lagarnas konsekvenser för samhället i stort och till och med ifrågasätter själva existensen av deras tilltänkta effekt (övergreppen fortgår även om man försöker censurera den öppna delen av spridningen, terroristen kan ju detonera bomben i den långa slingrande kön fram till terroristkontrollen på flygplatsen och artisterna tjänar inte mer pengar om man hindrar spridningen av deras musik, bara skivbolagen).Jag tror någonstans att människor som har lättare att påverkas av känslomässiga argument istället för logiska argument tenderar att dras till lagstiftarsidan. Därför är det viktigt för den andra sidan att inte bara fokusera på logisk argumentation som i många fall kräver en del teknisk kompetens för att förstå, utan att även lyfta fram argument som tilltalar "känslomänniskorna". Att då som lagstiftarsidan använda rädsla för att påverka tror jag är fel väg, eller åtminstone en som inte tilltalar mig så mycket. Lagstiftarsidan bidrar till en värld där människor är så rädda att dom kräver att bli övervakade, kräver att få ut identiteterna på pedofiler så att dom inte råkar bosätta sig i samma område, kräver att begränsa informations- och yttrandefrihet och avskaffa brevhemligheten på nätet eftersom det ju av någon kan användas för att begå brott eller för att "stjäla" från artisterna. Vi måste få människor att förstå värdet av att lita på varandra, vi måste ha visioner om en värld där människor utgår från att deras medmänniskor har goda intentioner och vill väl. Att tappa förtroendet går snabbt, att bygga upp det tar tid. Därför måste vi börja redan nu. Jag tycker inte att vi bara ska bygga kunskapssamhället, vi borde också bygga förtroendesamhället.


Hur många pedofiler finns det egentligen? Hur många av dom är farliga på riktigt och har inte bara en sjuk sexuell läggning? Hur reell är risken att du stöter på någon? Hur många terroristattacker har vi haft i Sverige? Hur mycket bättre skulle du må om du slutade gå och oroa dig? Hur mycket tryggare skulle du känna dig om du bara vågade lita på att människor omkring dig vill dig väl?


Det handlar inte om att vara naiv, det handlar om att vara rationell. Det handlar också om att någon måste visa vägen in i framtiden. Ska den kantas av övervakningskameror och potentiella pedofiler, våldtäktsmän, mördare och terrorister, eller ska den kantas av goda medmänniskor?

Detta är ett försök
att bryta det tabu som ligger över att motsätta sig vissa åtgärder som sägs vara mot barnporr.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se