Direktlänk till inlägg 6 december 2010

I’m not the man I’d like to be…

Av Nandi - 6 december 2010 20:30

Jag är vilsen och känner behovet av en grupptillhörighet, en gemenskap, starkare än på länge. Jag saknar en gruppidentitet, att kunna säga att jag är en del av någonting som ligger högre än på individnivå. Att jag är en del av en organisation, ett kompisgäng, en sammanhållen klass, en grupp idrottsutövare, en storfamilj, ett kollektiv eller något annat och kunna identifiera mig som en av fler. Alla vill vi känna oss behövda och vi strävar nog egentligen efter att på ett eller annat sätt bli beroende av varandra. Det finns ett djupt behov av att känna sig som en nödvändig kugge i ett maskineri, en pelare i konstruktionens fundament, som skulle vara märkbart saknad om den försvann. Förvisso kan det vara en frihetskänsla att vara obunden och oberoende, det är ju trots allt det som vår individualistiska religion strävar efter, men jag tror att det är en frihet utan större värde i längden. Det är åtminstone så jag upplevt det under den tid på drygt ett år som jag spenderade i detta tillstånd. Ingen permanent vistelseort, ingen stadig boendesituation, inget ekonomiskt beroende, inget nämnvärt kontaktnät där man befinner sig och inga direkta vanor eller stadigt återkommande fritidssysslor. I början och stundtals efter det är det helt underbart men för mig känns lärdomen av det hela ganska tydlig – jag föredrar en relativt trygg och stadig tillvaro.

Jag försöker på intet sätt antyda att jag känner mig som ett offer för yttre omständigheter. Har jag stött på svårigheter eller motgångar har jag antingen medvetet valt dom eller mer eller mindre omedvetet skapat dom själv. Jag försöker bara klura ut vem jag är och var och i vilket sammanhang jag kan passa in och känna att jag kommer till min rätt i denna värld. Jag har privilegiet att utbildnings- och yrkesmässigt kunna välja att bli nästan vad jag vill. Men med frihet kommer ansvar och beslutsångest. Dessutom skulle jag vilja ha ett liv på vägen genom utbildningsväsendet också. Egentligen vill jag ha det som förstaprioritet. Men om det måste ske på prestationens bekostnad är det en väldigt stor utmaning för mig.

Jag är övertygad om att jag har mänskliga kvaliteter och egenskaper som skulle kunna tillföra mina medmänniskor och min omvärld något värdefullt. Jag skulle bara vilja hitta eller skapa ett sammanhang där jag kan ge uttryck för dom, ett sammanhang där jag är en självklar och betydelsefull del av andras liv och andra av mitt, ett sammanhang där jag kan bli den jag vill vara. Men jag antar att vi alla står inför den utmaningen.


"Not until we are lost do we begin to understand ourselves." - Henry David Thoreau

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18 19
20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se