Direktlänk till inlägg 10 december 2010

Viktiga vägval och försök

Av Nandi - 10 december 2010 23:49

Sorry för långt inlägg, men detta lät sig inte göras kortare.

När jag lade upp
mina planer för ett år sedan såg det ut som följer:


1. Jobba under hösten i Oslo.
2. Resa med Jahmi till Indien och Nepal i tre månader.
3. Spendera sommaren på Gotland med vänner.


Tanken var att kanske plugga retorik, ett ämne jag föll för under gymnasiet, i Stockholm eller Uppsala. Dock ville jag kunna njuta i lugn och ro av sommaren utan att behöva distraheras av den kaotiska jakten på bostad som är näst intill oundviklig på dom orterna jag nyss nämnde. Eftersom jag inte riktigt var säker på om och vad jag ville plugga bestämde jag mig för att börja med en kurs i statsvetenskap. Det kändes som en vettig grund att stå på oavsett vad jag sedan skulle komma att välja. Och för att slippa leta bostad under sommaren bestämde jag mig för att flytta hem till mamma i Göteborg och läsa 30-poängskursen där.


Så långt inga konstigheter. I början av augusti begav jag mig från Gotland till Göteborg och hjälpte till med den pågående flytten från Bjurslätts torg till Eketrägatan. Augusti månad spenderade jag till stor del ensam hemma under dagarna med böcker, datorn och lite matlagning som sällskap. Jag kände inte till staden och än mindre hade jag någon vän där. Det blev till stor del en väntan på terminsstarten som jag såg fram emot med spänning.


Så började terminen en dag. Jag var nyfiken och försökte leta runt lite bland dom över 100 kamraterna för att hitta lite trevliga människor, jag satte mig medvetet på olika platser vid varje föreläsningstillfälle i början för att se till att få koll på vad det var för folk jag gick tillsammans med egentligen. Det hela resulterade i att jag stiftade en ytlig bekantskap med en ganska stor del av klassen. Många färgstarka och schyssta människor, men jag misslyckades dock med att hitta någon som det riktigt klickade med.


Veckorna gick och överöst med läsning och överdrivet nervös inför första tentan hade jag inte mycket energi över till annat. Det sociala nedprioriterades. En valvaka med Rasmus. En kväll med klassen hos Rodde. En filmkväll hos Tina med Andreas, Sofi och Linnea. En pluggsession med Maja, Oscar och Milad. Men inte mer än så. Jag kan till mitt eget förtret vara väldigt återhållsam och reserverad. Det fick jag lida för.


Någonstans här var det också som ansökningar inför vårterminen skulle in. Max och David tjatade intensivt om att jag skulle göra dom sällskap och ta mig till Uppsala och plugga till våren. Eftersom lägenhetsläget inte hade förbättrats, jag hade en rätt skön klass som jag kanske förr eller senare skulle lära känna och jag trivdes bra med att bo hemma och slapp ta lån så kändes det som om det kanske skulle vara värt att gå kvar en termin till och läsa B-kursen. Samtidigt var jag väldigt lockad av tanken att återse några av mina vänner och gå i samma klass som David som under gymnasietiden var en god vän och en stor tillgång i och med att han med samma höga ambitionsnivå och politiska intresse utmanade i politiska och filosofiska diskussioner. Jag gav dom en chans genom att säga att jag allvarligt skulle överväga Uppsala om dom lyckades fixa ett boende till mig. Ett par dagar senare fanns en studentrum till rimligt pris tillgängligt för mig i centrala Uppsala via Davids kompis.


Studierna i Göteborg fortskred och grupparbetet med grundlagskonventet var ett socialt genidrag av universitetet. Otroligt intensivt och otroligt roligt. I småpartigruppen var det ett helt gäng sköna personer. Bland andra mysiga Marina och Julia som var väldigt glad och framåt. Det visade sig senare att ett litet tjejgäng hade bildats, där utöver Marina och Julia även Denise (en tjej vars appearance utmärkte henne tydligt men som var gåtfull och sällan tog plats eller yttrade sig), Karolina (som jag inofficiellt hade stulit ordförandeposten av på andra delen av grundlagskonventet men som jag tyckte verkade väldigt schysst) samt Katrina (som jag inte hade någon koll på tidigare) var med. Inför tenta nummer två hade jag ingen plugg-grupp men till min stora glädje bjöd Denise med mig. Efter två månader hade jag alltså hittat några klasskamrater som jag verkligen gillade och ville lära känna.

Idag kom antagningsbeskedet.
Jag är antagen till kursen Statskunskap B på Uppsala Universitet, samma kurs som David ska läsa i vår. Jag kommer ha ett rum med egen toa och handfat nära Ekonomikum. Nästa läsår är tanken att läsa Retorik A och B vid samma lärosäte. Stockholm är nära och där har jag några vänner, Gotland är betydligt närmare än från Göteborg och där har jag många vänner och Göteborg är bara några timmar bort (jag är härdad vad gäller långa restider, det gör mig inget) och här har jag mamma.


Nu har jag en utmaning. Det finns några personer som jag vill hinna lära känna tillräckligt bra för att kunna resa till Göteborg med jämna mellanrum och träffa. Jag kan bara hoppas att dom också vill lära känna mig bättre. Jag har i alla fall inget att förlora på att försöka. Världen är liten och livet är långt. Uppsala är inte långt bort och vi kommer inte spendera hela våra liv på universiteten. Dessutom är sommaren fortfarande fri från studier (även om man kanske jobbar) och vänner kan man aldrig ha för många. Nu får jag ta mig i kragen och göra en ansträngning. Kanske faller det pladask utan gensvar, men jag skulle ångra om jag aldrig försökte.

 
ANNONS
 
Ingen bild

David

11 december 2010 00:01

Gött! Då ses vi här efter nyår då! :)

 
Ingen bild

Nandi

11 december 2010 00:10

Det gör vi! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18 19
20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se