Direktlänk till inlägg 13 december 2010

Min skadade reaktion

Av Nandi - 13 december 2010 08:48

Funderade nu i morse lite mer på min reaktion på bombmannen där jag genast cyniskt och lite ironiskt oroade mig för kommande "säkerhetsåtgärder" som mer övervakning, avlyssning, kroppsscanning, krigsinsatser och misstänkliggörande av människor. Nu när jag läste Anna Trobergs blogginlägg från igår såg jag att hennes absolut första reaktion, trots sin närhet till händelsen, var samma som min:


I förrgår gjorde jag ett tappert försök att handla julklappar mellan alla samtal om Wikileaks. Jag smet in på Clas Ohlson på Drottninggatan, men eftersom mottagningen var usel, gick jag ut igen när jag fick ett viktigt samtal. För att få lite lugn och ro gick jag från Drottninggatan och in några meter på en tvärgata och pratade i telefon i någon kvart. I går sprängde en man sig på samma plats.


Jag minns när man för några år sedan sprängde en bomb på Liverpool Street Station i London och en vän som bor i närheten och i stort sett dagligen passerar stationen beskrev det som “way to close for comfort”. Att befinna sig på en plats där en man med rörbomber och spik spränger sig själv till döds bara ett dygn senare är definitivt way too close for comfort. Det känns overkligt och obehagligt. Hade jag valt att inte försöka ta ledigt några timmar för julklappsshopping i fredags och istället skjutit upp min julshopping till lördagen hade det kanske inte blivit någon jul alls för min del.

Men, alla de här tankarna kom nu i morse. Min allra första tanke, som i allra högsta grad fortfarande är med mig var denna: “Herregud, vilka förfärliga åtgärder kommer regeringen nu att tvinga igenom med det här enda dådet som ursäkt?” (min markering)


Jag antar att vi är lite skadade i vårat sätt att tänka. Vi har sett för många så kallade "terrorattentat" leda till idiotiska, sjuka, meningslösa eller fruktansvärda åtgärder. Efter attentaten mot amerikanska ambassader i Kenya och Tanzania gjorde man alla ambassader runt om i världen till spioncentrum, det som nyligen uppmärksammades i media. Efter 9/11-attentaten, där 3000 personer dog, hände en rad saker. Patriot Act gick igenom kongressen och innebar att medborgerliga rättigheter kunde inskränkas av myndigheter på alla möjliga vis på ett sällan tidigare skådat sätt. Nya regler för flygtrafik innbar att man inte längre fick ta med sig en burk pesto, raklödder, en tennisboll och en hel rad andra saker i handbagaget. Kriget i Afghanistan, där även Sverige är indraget, inleddes som svar på 9/11 för att bekämpa extremister och har krävt tiotusentals dödsoffer. När någon försökte spränga sig på ett flygplan med en bomb i skon infördes skoscanningen. När någon lyckades dölja någon form av sprängämne på kroppen infördes nakenscanningen. Efter attentaten i Madrid och Storbritannien togs initiativ till datalagringsdirektivet och en rad andra åtgärder i europa. FRA-lagen motiverades med att den skulle skydda oss mot yttre hot och terrorism. Hemlig avlyssning får nu förekomma i preventivt syfte utan brottsmisstanke. När någon gjorde om en bläckpatron till en bomb och skrickade med den på ett flygplan bestämde man sig för att förbjuda vissa bläckpatroner på flyg. Kriget i Irak, ett krig som krävt över hundra tusen civila offer, motiverades bland annat med att landet skulle ha kopplingar till al-Qaida. Dessutom är det sannolikt att krigen i Afghanistan och Irak har spätt på dom extremistiska strömningarna och således ökat risken ytterligare för terrorattentat.


Så ja, jag är skadad i min reaktion till terrorattentat, men det är inte helt och hållet utan anledning...

 
ANNONS
 
Lyllan Blogglus

Lyllan Blogglus

13 december 2010 09:36

Ja, det kommer att bli rena hysterin. Jag är så otroligt glad att jag bor så långt ifrån sthlm som jag gör, för det kommer bli helt galet där, folk kommer ha panik, vara rädda och vara misstänksamma emot allt, och säkert kommer det bli fler åtgärder ifrån regeringens sida, vad det är får vi tyvärr avvakta och se.

http://gasoline.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nandi - 30 april 2011 18:56

Seg och gäspande med ögon som faller ihop av någon oförklarlig trötthet sitter jag här och skriver. Utanför pågår Sveriges valborgsfirande no 1; mellan 10-15 tusen studenter och unga i en liten park och senare ute på fester på nationer och i studentk...

Av Nandi - 25 mars 2011 13:03

Efter 30hp statsvetenskap på Göteborgs Universitet och 15hp statskunskap på Uppsala Universitet tänker jag ge mig på en jämförelse mellan universiteten och städerna, både var gäller själva undervisningen och den sociala tillvaron. Det bygger på min s...

Av Nandi - 23 mars 2011 14:55

Efter tre timmars lyckat tentaskrivande om svensk politik och förvaltning ställde vi oss utanför tentasalen för att snacka, frysa ihjäl och skratta åt alla som inte lyckades få upp dörren när dom skulle gå ut (fanns en lapp om att man skulle trycka p...

Av Nandi - 14 mars 2011 17:00

En kamrat i gymnasiet var ganska dålig på att hålla sig till skrivregler, slarvade med meningsbyggnad, missade lite punkter och särskrev titt som tätt. Detta till trots bloggade han, och han bloggade relativt framgångsrikt. Många var vi som vek os...

Av Nandi - 5 mars 2011 23:08

Aktuell status: Småont i högeraxeln efter att på parkouren ha gjort för många ”kongs” (kasta sig framstupa över i detta fall en hög plint och liggandes på mage i luften skjuta ifrån ordentligt med armarna mot plinten för att flyga läng...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18 19
20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se