Senaste inläggen

Av Nandi - 14 januari 2009 13:56

En ny dag då man i DN kan läsa om borgarnas tjat om den fruktansvärde och ofattbart grymme kommunist-Ohly som säkert skulle införa planekonomi, ta bort all vår frihet och utse sig själv till diktator om han kom med i nästa regering. En ny dag då man kan läsa om att Expressen bara råkade ta bort ett namn från listan över dom allra mest miljövänliga elbolagen, och det råkade ju bara vara det politiskt röda ETC El där all vinst går oavkortat till utbyggnad av miljövänliga energikällor (Expressens lista vs Greenpeace's lista). En ny dag när antalet civila offer i Gaza ökar medan världen tittar på. En ny dag när FRA har tillåtelse att göra det dom olagligt (antar jag) hållit på med sedan andra världskriget, men i större skala. En ny dag när vi accepterar några ytterligare bevakningskameror och andra inskränkningar av den personliga integriten - det blir ju lättare för polisen att stoppa tjuvar och terrorister!


Ser vi då inte att för varje övervakningskamera, för varje ny lag som röstas igenom där uppgifter om var vi är, vad vi gör, säger, och tycker får lagras av storerbror, ser vi inte att för varje litet övertramp vi tillåter så förlorar vi en del av det vi kallar frihet, det som människor under århundraden av förtryck och orättvisor har kämpat för? Vi visar vår tacksamhet genom att låta vår inbillade rädsla för tjuvar och terrorister rasera det som våra förfäder byggt upp. När alla riksdagspartierna i debatter är överens om att man måste värna den personliga integriteten och friheten, då undrar man vem det egentligen är som tar alla dessa beslut? Vad man kan sluta sig till är i alla fall att frågan om integriteten inte är strikt bunden till höger-vänster-politiken. Bodström var ju minst lika ivrig att införa övervakningslagar som den nuvarande regeringen. Alltså vet vi att varken dom borgerliga eller socialdemokraterna verkligen värnar vår frihet. Paradoxalt nog verkar det därför som om vi får vända oss till den förskräcklige kommunistdiktatorn Ohly för få skydd för vår frihet. Om man nu av någon anledning (rädsla/egoism?) totalvägrar att göra det så är det sista alternativet att rösta på Piratpartiet. Det är ju trots allt ett parti som fullkomligt inriktar sig på just demokrati, frihet och personlig integritet. Det skulle vara svårt att föreställa sig att det skulle vara lika lätt för Piratpartiet att göra som borgarna och sossarna, och strunta i just dom frågorna när dom väl får chans att påverka. Jag har tidigare lobbat för att alla som får, ska gå och rösta den 7 juni. Dock vet jag att det är många som inte känner att dom är tillräckligt insatta för att kunna ta ställning i höger-vänster-politiken. Att då välja att inte gå och rösta när det faktiskt finns ett utomstående parti som värnar själva demokratins grundstenar, det som övriga partier ofta struntar i, det skulle väl ändå vara att i princip säga nej till demokratin?


"Voting is one of the few things where boycotting in protest clearly makes the problem worse rather than better." - Jane Auer


ANNONS
Av Nandi - 12 januari 2009 19:31

Inser verkligen hur värt det har varit att blogga i över ett år. Bloggagratis är ju så snälla och länkar till inlägg man skrivit för exakt ett år sedan, och idag kunde jag inte hålla mig för skratt när jag läste detta inlägg. Det som slår mig är hur läskigt mycket som stämmer även idag, ett år senare, så som det om Sagan om Ringen (som jag faktiskt var påväg att börja se för några timmar sedan, helt utan att veta att jag såg den för exakt ett år sedan!), min positiva inställning till folk som bryter normer och inte bryr sig så mycket om vad andra tycker om dom och min jakt efter folk att föra diskussioner med. Det som har förändrats är att jag sedan dess skaffat mig ny mobil (aka penisförlängare). Dock räckte den korta modellen för dryga tusenlappen.


Men det kanske bara jag som tycker det är skoj att läsa om vad jag gjorde för ett år sedan.. :)

ANNONS
Av Nandi - 12 januari 2009 15:28

Stördes i morse av ett märkligt ljud som kom ifrån min byrå. Det lät som något skrapande eller fräsande som kom lite då och då. Min första tanke var att det var något ljud utifrån, något som skrapade mot huset på utsidan, men när jag tänkte efter en stund kunde jag inte komma på vad det skulle vara. Nästa tanke var då att det skulle vara stereon som står gömd inuti byrån som hade fått fnatt och börjat låta konstigt. Samtidigt började jag fundera på om det kunde vara något sorts djur eller insekt som höll till i eller under byrån. Jag bankade lite på byrån för att se om något hände, men utan resultat. Jag försökte i mörkret kika in men såg inget. Jag sträckte in handen och knäppte av stereon för att kunna utesluta den, och kände samtidigt att den var lite kladdig.

Kladdet var inget jag först reflekterade över, men när ljudet fortfarande återkom med någon minuts mellanrum trots att jag stängt av stereon kollade jag lite noggrannare. Jag märkte då att även golvet under byrån var kladdigt, och då gick det plötsligt upp för mig var det kom ifrån. Min Joltcola-reserv som ligger i lådan ovanför stereon! Tydligen hade tre av dom 12 burkarna som legat där sedan några månader tillbaks, börjat läcka på något mystiskt sätt, alla tre samtidigt just inatt, då den kladdiga colan inte hunnit torka än. Dom låg där och pyste då och då ut några droppar cola ur totalt osynliga hål för att sedan ligga tysta en stund. Dom läckande burkarna var halvfulla alla tre, alltså hade en halv liter cola runnit ut. Jag började genast plocka ut burkarna, ställa dom i diskhon och torka ur byrån, stereon och golvet. John påminde mig om att det kanske var dags att dra till skolan, och till min förskräckelse var klockan redan tio i åtta! Snabbt avslutade jag min sanering, tog tag i väskan och drog på mig jackan, och till min lättnad hade John en Volvo XC70 med 270hk stående på uppfarten som jag fick skjuts i till skolan. Jag kom i tid och nailade engelskredovisningen utan problem.

Dagens tabbe var att jag stannade kvar i skolan två timmar efter första lektionen för att ha Praktisk marknadsföring klockan kvart i ett. Precis innan jag skulle gå iväg till lektionen efter hålan såg jag på monitorn att kursen inte skulle börja förrän nästa måndag. Jag fick gå hem, göra klart Joltsaneringen, lyssna på lite Radiohead och ta en dusch. Nu ska jag leta reda på min inspiration någonstans för att komma på vad jag ska handla och laga för mat ikväll. Men den lär komma snart. Min mage nöjde sig inte med skolans pannkakor. Jag har kyckling och spenat i frysen, kanske skulle det vara najs med någon indiskt palak-(spenat)-rätt. Men då får jag nog fixa mellanmål först.


”En tom mage är den bäste kocken.” - Estniskt ordspråk

Av Nandi - 10 januari 2009 19:46

"Europeiska protester mot kriget. En polis slagen medvetslös i London."


Det kan man läsa på DN:s förstasida. Att en polis blev slagen medvetslös av några få personer i London, ska det överrösta alla som som visar sin avsky mot Israels massaker på civilbefolkningen i Gaza?! Visst kan man med all rätt ta upp det i nyheten, men det ska väl vara en liten parentes? När tiotusentals människor demonstrerar för rättvisa och eld-upphör är det väl inte det fåtal som bråkar med polisen man fokuserar på? För den som inte är tillräckligt intresserad för att läsa hela artikeln framstår det ju som om folk går ut för att bråka med polisen, inte för att protestera mot våld. Men det är väl precis det som är meningen antar jag...

Av Nandi - 10 januari 2009 19:43

200 personer var vi idag som trotsade gråvädret och tog oss till Östercentrum för att visa vårt stöd till det palestinska folket och vår avsky mot Israels agerande. Bland dom samlade fanns bl a Randahl, Max, Elin, Hanna, Björn med far och mor, Manne med far och the Bauers från klinte. ABF, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna samt en kvinna som växt upp i flyktingläger på västbanken höll tal medan fotografer från lokaltidningarna sprang runt och blixtrade. Det var väl ingen som var någon stjärntalare men SSU-Bolins tal var faktiskt en positiv överraskning. Palestinaflaggor vajade vid sidan av plakat med slagord, men ingen gick så långt att man brände den Israeliska flaggan. Stämningen var ganska lugn och det var tydligen inte planerat något slagordsskanderande marscherande.

Vi var ju ingenting i jämförelse med jättedemonstrationen i Stockholm, men jag tyckte ändå det var förhållandevis bra uppslutning för att vara på Gotland och med tanke på det korta varslet. Procentuellt sett var det ju ungefär 0,75% av Visbys befolkning, även om flera tagit sig in från landet. Uppgifter från Stockholm säger allt från 8000 till 20 000 deltagare, vilket måste varit mäktigt med tanke på att DN för ett par dagar sedan rapporterade att 5000 väntades demonstrera. Dock är det väl tveksamt om Bildt bryr sig så mycket. En utav dagens talare menade att Bildt bara går omkring och mumlar och spekulerar om vad som kommer hända härnäst utan att själv göra något. Sverige måste återta den plats man hade i världspolitiken under Palmes tid, menade han.

Efteråt tänkte Jag, Randahl, Max, Hanna och Elin gå ner till Hedbergs och ta en fika. Vi fiskade lite för att få med Manne också, men han hakade inte på. Hedbergs svek idag då det var stängt pga sjuk personal. Istället gick vi till f.d Vinäger som nu är ett annat fik. Priserna var lika hutlösa som dom förra ägarnas, men det var faktiskt en god kopp varm choklad. Efter en liten stund kom några NV:are som också deltagit i manifestationen och gjorde oss sällskap. Konversationen rörde sig till en början kring politik (bl a skolpolitik) och andra intressanta ämnen men gled senare över på mer interna NV-ämnen. Antagligen var vi lite tråkiga, för Elin och Hanna lämnade ganska så snart.

Nu ikväll har jag blivit Beta-testare för Windows 7, efterföljaren till Vista, och mitt första intryck är att det är som ett ännu snabbare Vista med en del förbättringar. Några små störningsmoment hittade jag snabbt, men det gick enkelt att ändra om. Det är väldigt snabbt i start och avstängning, men Windows brukar ha en tendens att bli långsammare efter några veckor. Det känns i alla fall lika bra att lära sig det nya operativsystemet redan nu så har man ett försprång sen när det lanseras. Jag är inte någon bakåtsträvare som desperat klamrar sig fast vid XP och påstår att alla Vistas/Windows 7:s förändringar är försämringar.

”De som tillhör min generation och som när vi var väldigt unga såg bilderna av de judiska barnen i koncentrationslägren och gettona och insåg den oerhörda förbrytelse som begåtts mot dem och som därav liksom fick en smärta som följer oss genom livet – vi känner oss naturligtvis utom oss av samma smärta när vi ser bilderna av de palestinska barnen, precis på samma sätt förföljda. Men denna gång är det Israel som står bakom dåden.” – Olof Palme, 1982

Av Nandi - 8 januari 2009 16:30

Att vara felinformerad är nästan värre än att vara oinformerad. Jag har under dom senaste åren följt nyhetsflödet regelbundet för att jag har velat hålla lite koll på vad som händer i vårt land och vår värld, hur deprimerande läsningen än må ha varit. Den i mitt tycke mest heltäckande nyhetssidan är DN, och jag förmodar att det är fler än jag som får sin nyhetsinformation därifrån då det är Sveriges största nyhetssida. Länge har jag läst om politik, konflikter och naturkatastrofer med mera på DN utan att riktigt reflektera över mitt ensidiga nyhetsbevakande och över det som kallas objektiv journalistik. Ledarsidorna i tidningarna är ju såklart politiskt vinklade, men resten av nyheterna ska väl visa saker från olika sidor utan att ta ställning? Den inbillningen levde jag i alla fall till stor del i eftersom jag aldrig riktig reflekterat och ifrågasatt det. Tills i höstas.


Jag hade börjat fundera lite grann på saken tidigare, men verktygen och motivationen för att kolla hur det faktiskt var fick jag inte förrän i mitten av november. Jag började med att lägga till Arbetaren och Motkraft på min nyhetsbevakning. Arbetaren uppdaterar dock sällan sidan, så där blev det inte så jättemycket läsning. Det första som verkligen fick mig att reagera var rapporteringen från Nazistmarchen i Salem. Hade jag fortsatt att bara läsa DN hade jag läst att vänsteraktivister bråkade med polisen när dom skulle demonstrera mot nazisterna men att det hade varit relativt lugnt och att polisen gjort ett bra jobb för att förhindra bråk. DN baserade all rapportering på vad man fått reda på från myndighetshåll.


Nu var det dock så att jag även följde Motkrafts rapportering från Salem. Där fick jag reda på att trots att antirasisterna ("vänsteraktivisterna") haft tillstånd att genomföra en motdemonstration hindrades dom av polisen från att komma till platsen för demonstrationen. Folk från Norge och Danmark som kommit hit för att stå upp mot nazisterna blev hemskickade av polisen utan att kunna delta i motdemonstrationen, taxichaufförerna avråddes från att köra motdemonstranter och man hade fått tågen att köra förbi stationen där motdemonstranterna skulle gå av, utan att stanna. Dom motdemonstranter som lyckades ta sig dit stängdes in på tågstationen och tvingades (med våld) in i tåg och bussar som körde iväg dom från platsen. Visst är Motkraft en sida som ger vänsterns syn på saken, men jag har i just detta fall fått uppgifterna bekräftade av en förstahandskälla.


Nazisterna fick demonstrera, men inte antirasisterna.


Självklart reagerar jag starkast mot polisens agerande när dom hindrar människor från att demonstrera när dom har tillstånd till det, men jag blir inte gladare av DN:s ensidiga och uppenbart vinklade rapportering.


Oavsett var du står politiskt ligger det väl i ditt intresse att vara korrekt informerad? Oavsett om du sympatiserar med vänsteraktivisterna eller polisen och nazisterna (polisen agerade ju till nazisternas fördel) vill du väl veta vad som faktiskt hände?


Efter denna händelse har jag också börjat läsa Etc.se, en tidning som uppdateras mycket oftare än Arbetaren och har en lite mer alternativ framtoning. Många artiklar och krönikor är väldigt läsvärda och får en att tänka i nya banor. Jag rekommenderar sidan starkt till alla som är nyfikna på bilden som inte DN förmedlar.


Självklart har jag inte slutat läsa DN, saken är ju den att jag vill läsa om saker ut flera vinklar. Kan någon rekommendera en seriös tidsskrift som är blåare än DN så skulle det uppskattas, bara för att det skulle vara intressant att läsa.


Vad jag vill säga är i alla fall att jag tror att ni som kollar lite nyheter ibland nog skulle tycka det var intressant att utöver GT och GA, SvD och DN osv. kolla i alla fall Etc och kanske Motkraft också. När det inte finns helt objektiv media får man väl läsa olika sorters mer eller mindre vinklad media för att sedan bilda sig en egen uppfattning.


Och några timmar efter att jag skrivit klart inlägget hittade jag äntligen ett passande citat.. :D


"If you're not careful, the newspapers will have you hating the people who are being oppressed, and loving the people who are doing the oppressing." - Malcolm X 

Av Nandi - 7 januari 2009 19:30

Första skoldagen år 2009! På Samhällskunskapslektionens slut stod jag i biblioteket när en skrattgråtande Säther kom fram till oss som stod där och ställde sig och skrattade utan att kunna få fram något till en början. När hon väl kunde prata berättade hon att Beno hade satt sig bredvid en "främling" och börjat trycka på personens tangentbord. Sedan hade han släppt en fis på personen! Vi var ju tvungna att få saken bekräftad och när vi kom dit visade sig allt stämma förutom att personen inte riktigt var en totalt främmande människa. 


På matten stördes vi som räknade plötsligt av ett väldigt garvande från ena änden av salen. Det visade sig vara en John i toppform som skrattade så han grät åt att Simon Frid hade samma initialer som Svamp-Bob Fyrkant. Efter garvanfallet kunde John titta ner på ett av tårar totalt nerblött papper och ett par blöta händer. Fullt normalt. 


Efter skolan begav jag, John, Hanna och Milly oss ner mot stan. Milly ersattes av Elin och i väntan på Johns tid hos frisören i gallerian på öster fick jag och John göra Elin och Hanna sällskap på H&M:s sminkavdelning där vi kände oss väldigt bekväma. Elin testade några "foundations" eller nåt och frågade mig och John vilken som såg bäst ut, men jag och John stod frågande och såg ingen skillnad någonstans. John konstaterade att tjejer måste sminka sig uteslutande för att imponera på och tävla mot varandra, inte för killarnas skull. 


Johns klippning skulle ha gått snabbt, om inte frisören hade envisats med att gå runt och pilla med fingrarna i Johns hår i tjugo minuter medans vi otåliga väntade utanför. Det slutade inte där, utan efter klippningen gick John in med frisören i ett rum längst bak i salongen och fick en stor kram innan han kom ut till oss som stod och fnissade då vi sett det. 


Vi var fikasugna och gick och satte oss i den mysiga stenvalvskällaren på Hedbergs café. Ella och Milly kom dit efter en stund och det diskuterades allt ifrån kvantfysik och antimateria till råttor och kor. Milly hade stora problem med hörseln och gick dra ur sitt hår ur öronen varje gång någon inte talade tillräckligt högt. En stund innan vi gick beklagade sig John djupt över att han missat att det kommit ut ett nytt avsnitt av Gossip Girl, men gjorde en snabb undanflykt då han insett vad han just sagt, genom att skylla på att han inte hängt med i konversationen. 


Nu ikväll har jag ätit min goda broccolisoppa som jag gjorde ett tag innan lovet och frös in samt chattat med pappa om världens tragiska tillstånd och om dess framtid. Jag presenterade min syn och en av mina idéer/förhoppningar inför framtiden och han blev ivrig och höll med, sa att han tänkt på samma sak i flera år. Han hade såklart till och med ett lite flashigt namn åt det. 


Utdrag ur konversationen (bara tagit med det väsentliga):  


Nandi säger (18:27):
i'd much rather see a world with small self-sufficient eco-villages, where people live close together, depend on one another, grow their own food etc. we need to live closer to nature, closer to each other, not changing/building things to suit out never ending material wishes. that's just the way i see it, my utopia :)
Push säger (18:29):
when did you read my thoughts:D
Push säger (18:30):
I call it the autonomous villages of the 21st century eco life
Push säger (18:31):
self sufficient for power, water, food and waste
Push säger (18:31):
with global communicationinfrastructure
 


Kan hända att jag utvecklar mitt resonemang här på bloggen någon gång, men det lämnar jag till en annan dag. 


"How am I going to live today in order to create the tomorrow I'm committed to?" - Anthony Robbins
 

Av Nandi - 6 januari 2009 10:13

Jag kände redan när jag vaknade igår morse att det skulle bli en tung dag. Det välmående jag upplevt under fastlandsvistelsen var som bortblåst och kvar fanns bara en känsla av hopplöshet, ensamhet och saknad.


Hopplöshet inför världens tragiska tillstånd, känslan av maktlöshet som uppstår när man läser om Israels dödande, när man lyssnar på samhällskritiska hiphoptexter, när man reflekterar över vårt sjuka samhälle där människors rädslor och egoism har makten. När man upptäcker att man själv tvivlar på att vi kommer lyckas med att vända utvecklingen, att förändra världen, då är det svårt att inte deppa ihop.


Ensamhet, inte bara för att jag är ensam här hemma just nu, utan mer för att jag saknar någon att söka tröst hos, någon som kan dra upp mig när jag är nere, någon som har mig högst upp på sin prioritetsordning.


Saknad efter tid som flytt, efter gången glädje och efter personer som jag skulle vilja omge mig med oftare.


Jag tänker och grubblar väldigt mycket, på gott och ont, men ibland skulle jag vilja vara som dom som inte bryr sig, som glömmer och går vidare, som lever sina liv i naiv glädje. Jag har hört röster som till och med säger att man inte bör jobba för att upplysa människor om världens orättvisor, om det som så fint kallas för demokrati, om ”objektiv journalistik”, om övervakningssamhället och om allt annat som är sjukt och infekterat i vår värld, för att spara dom allt lidande som en ökad medvetenhet medför. Men att gå så långt, att totalt ge upp, det kan jag inte acceptera, även om det i jobbiga stunder skulle kännas lockande att kunna leva i en tillvaro av omedvetenhet och bekymmerslöshet.


Det är svårt att förändra världen, men det måste gå. Som enskild känns det svårt att påverka, men det minsta man kan göra är i alla fall att rösta. I vår kommer alla vi som är födda 1990 att få rösta för första gången, till Europaparlamentet den 7 juni. Europaparlamentet är den enda del av EU där det sitter människor som valts direkt av folket i EU, valet dit är därför vårt enda sätt att direkt kunna påverka vilka som ska ta besluten borta i Bryssel. Människor verkar dock inte inse detta eftersom inte ens 4 av 10 röstade i det förra valet. Kanske är det för att man, som jag, inte gillar EU, och därför struntar i att rösta. Men även vi motståndare bör rösta. Vi kan lägga våra röster på partier som ifrågasätter EU. Kommer fler av dom in i parlamentet kanske dom kan göra något vettigare av EU. I annat fall lämnar vi ju bara bort stolarna i parlamentet till dom som tycker om EU, eller kanske ännu värre, till främlingsfientliga krafter som lyckas mobilisera väldigt många av sina väljare.


Kom ihåg 7 juni!


"So long as the people do not care to exercise their freedom, those who wish to tyrannize will do so; for tyrants are active and ardent, and will devote themselves in the name of any number of gods, religious and otherwise, to put shackles upon sleeping men." - Voltaire

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Pure Nandi med Blogkeen
Följ Pure Nandi med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se